XVII Национален фестивал на детската книга

Фестивал на детската книга
14.05.2015 / 19:17

За седемнадесети пореден път градът под Сините камъни стана гостоприемно средище на детската книга и творчеството в различни жанрове, сбрало малките читатели, автори на творби за тях, издатели, работещи в книжовните центрове на България, участници и гости от страната и чужбина. Инициатор на културното събитие с международно участие е екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, която чества своя 60 годишен юбилей, в партньорство с Министерство на културата, община Сливен, Областна администрация, Асоциация „Българска книга”, Държавна агенция за българите в чужбина и водещите „детски издателства” у нас.

И през тази година активно се включиха ученици от ОУ „ Елисавета Багряна”. С голям ентусиазъм, децата участваха в различни дейности от откриването на фестивала до приключването на последната церемония.

По традиция Националният фестивал на детската книга е „открита сцена” за представяне на разнообразни инициативи, свързани с книгата: и тази година малките почитатели на четенето имаха възможност да се срещнат със съвременни български автори, представящи своите нови творби за деца.

Учениците от първи и четвърти класове посетиха откриване на изложба- илюстрация на документални и художествени изложби (на художника Пенко Гелев – носител на наградата за илюстрация „Константин Константинов”, а децата от третите класове разгледаха изложба с илюстрации “FOR FANTASY” (Борис Стоилов, Пенко Гелев, Петър Станимиров, Светлин Велинов), изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и др., базари на книги, концерти, фестивално шествие, представления. Създаденият към Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Детски приказен театър представи и пиесата „Морско синьо” (по приказката „Пук”) на Валери Петров, във връзка с 95-ата годишнина от рождението на носителя на първата награда за цялостен принос. Децата от четвърти клас активно се включиха в литературно четене по повод годишнината на писателя.

Едно от важните начинания на Националния фестивал на детската книга в Сливен са организираните „кръгли маси” по актуални проблеми от създаването на книги за деца и четенето, като тази година темата е: „Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”. Учениците от втори клас при ОУ „Елисавета Багряна” посетиха премиерното представяне на книгата на Радостина Николова – „Приключенията на мотовете: Мукс отвръща на удара”. С интересната история Театралното представление „ Празник по никое време” зарадва учениците от първите класове.

Порасналите вече петокласници пък присъстваха на церемонията по представяне на книгата на Михаил Вешим- „ Заведи ме в къщи”. Учениците от шестите класове се присъединиха към невероятно атрактивното представяне на книгата на Весела Фламбурари- „ Мина, магиите и бялата стъкленица”.

Специално участие във фестивала взеха мажоретен състав „ Детелина” при ОУ „ Елисавета Багряна”, които участваха в карнавалното шествие. В конкурса за най- оригинален карнавален костюм, взеха участие деца от различни класове в училището, - Димитър Данев от II „ в” клас, Симона Николова от III „ б” клас, Ралица Кенарева от IV„ а” клас, Пламен Динев от IV „в” клас и Ралица Петкова от V „ в” клас . Те получиха чудесни награди за своето представяне от Регионална библиотека „ Сава Доброплодни” гр. Сливен.

Още снимки от новината

Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга
Фестивал на детската книга

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Основно училище "Елисавета Багряна" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев