Алпинистът Атанас Скатов и Петър Койнов запознаха седмокласниците с основните рискове в планината

Лекция за дейността на Планинската спасителна служба
15.11.2017 / 15:13

Ученици от седми клас на ОУ "Елисавета Багряна" бяха запознати с основните рискове в планината. В Часа на класа техни гости бяха Петър Койнов, заместник-началник на Планински спасителен отряд - Сливен, и алпинистът Атанас Скатов. Инициатор за днешната среща беше г-жа Магдалена Луканова, класен ръководител на 7. "а" клас. Според нея планината крие много опасности и учениците трябва да знаят за тях, за да се справят при възникване на евентуална критична ситуация. Поводът за организиране на това събитие е предстоящият зимен сезон, през който учениците ще имат и ваканция.

Петър Койнов запозна присъстващите с дейността на Планинска спасителна служба и отбеляза, че в страната има 33 планински спасителни отряди. В Сливен такъв съществува от 55 години. Отрядите са от доброволни планински спасители и техният брой в България е около 600. В Сливен те са 14.

"Важно е да знаете, че в планината има опасности. Нещастието е низ от обстоятелства и взети грешни решения. Аз съм тук, за да ви кажа колко опасно е да вземате грешни решения", заяви Петър Койнов и даде пример за случай на изгубени деца в сливенската планина. Той беше категоричен, че в планината децата задължително трябва да бъдат придружавани от възрастни. При излет телефоните трябва да бъдат заредени и с инсталирано приложение на Планинската спасителна служба. Приложението е безплатно. То дава възможност да бъде определено местонахождението на туристите и спасителите да могат да ги открият по-лесно. "Ако объркате пътя, най-доброто решение е да се върнете обратно. Вървете по указателните пътеки и слушайте своя учител или близък. Носете задължително дрехи, храна и вода и подхождайте много отговорно и дисциплинирано в планината", посъветва специалистът.

След лекцията на спасителя, алпинистът веган Атанас Скатов разказа за планините, до които много малко от нас могат да се докоснат и да ги изкачат. Той даде пример за постоянство, борбеност и много труд до желания успех.

Атанас Скатов е първият българин и първият веган в света, завършил успешно изкачване на 7-те континентални първенци. Качил е 6 осемхилядника и 15 от върховете с над 5 000 м височина. Алпинистът вярва, че няма невъзможни неща и всеки, който си постави ясни цели, може да ги постигне. Целта му беше да предаде това послание и на учениците, които слушаха с голям интерес постигнатото от него.

Днешният урок беше уважен от директора на ОУ "Елисавета Багряна" г-жа Величка Христова и заместник-директора г-жа Радослава Георгиева.

Още снимки от новината

Лекция за дейността на Планинската спасителна служба
Лекция за дейността на Планинската спасителна служба
Лекция за дейността на Планинската спасителна служба

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Основно училище "Елисавета Багряна" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев