Фолклорен поздрав за Деня на християнското семейство

Ден на християнското семейство
21.11.2017 / 21:40

Фолклорна програма, посветена на Деня на християнското семейство, се състоя във форума на ОУ "Елисавета Багряна". Тя беше представена от самодейците от състава за автентичен фолклор при Народно читалище "Просвета 1924" - село Злати войвода. На събитието присъстваха ръководството на училището, учители, ученици, родители и гости.

Секретарят на читалището Марияна Монева приветства присъстващите и ги поздрави с днешния празник. В приветствието си тя благодари на директора на ОУ „Елисавета Багряна" г-жа Величка Христова и на учителя г-жа Магдалена Луканова за поканата и възможността учениците да се докоснат до българския фолклор във вечерта на светлия християнски празник Въведение Богородично.

Празничната проява започна с представяне на автентични носии от различни краища на страната. Учениците на училището демонстрираха много знания, свързани с фолклорното ни наследство, и за това те получиха награди. Програмата продължи с обичая "Побратимяване". Обредният ритуал се извърши от трима мъже, които дадоха клетва за вярност да си помагат в трудни моменти до края на живота си.

След представянето на обичая "Побратимяване" самодейците отправиха с песни фолклорен поздрав към присъстващите и поканиха всички да се хванат на празнично хоро.

Читалището в село Злати войвода е основано през 1924 година от местни учители и будни селяни. През неговото 93-годишно съществуване, то е огнище за култура и просвета. От 1998г. самодейците от състава за автентичен фолклор възстановяват, съхраняват и предават на местните хора обичаи и традиции. През годините те завоюват множество награди при участията си във фестивали и други фолклорни събития.

Още снимки от новината

Ден на християнското семейство
Ден на християнското семейство
Ден на християнското семейство
Ден на християнското семейство

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Основно училище "Елисавета Багряна" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев