Почит пред героите за освобождението на Сливен

140 години от Освобождението на Сливен
17.01.2018 / 21:12

Ученици от клуб "Млади възрожденци" при ОУ "Елисавета Багряна" отдадоха почит към загиналите за свободата на Сливен. Те присъстваха на

ритуала-поклонение по повод 140-та годишнина от освобождението на града ни. Тържествената церемония се състоя пред морената на площад „17 януари“ в квартал "Клуцохор" . Тя беше организирана от Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Военно формирование 22 220 и Народно читалище „Зора- 1860“.

„Днес сме благодарни, но и задължени да пазим и почитаме паметта на тези наши герои. Затова са дни като днешния – да ни карат да помним, да не забравяме. И като смелите си предци да търсим възраждането на ценности, на силата и достойнствата на нашия град“, каза в словото си кметът Стефан Радев, след което цветя пред морената поднесоха представители на институции, неправителствени организации, политически партии, граждани.

Церемонията на площад „17 януари“ беше предшествана от заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за Освобождението. Те бяха отслужени в храм „Свети Николай Чудотворец“ от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и свещеници.

Цветя днес бяха поднесени и пред бюст - паметника на генерал Скобелев.

Проявите, посветени на 140 години от Освобождението на Сливен от османско иго, продължиха с откриването на изложбата „13 безсмъртни българи“ и награждаване на участниците в Ученическия конкурс за доклад, реферат и историческо есе „140 години от Освобождението на Сливен“.

Поклон пред паметта на героите за освобождението на Сливен!

Още снимки от новината

140 години от Освобождението на Сливен
140 години от Освобождението на Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Основно училище "Елисавета Багряна" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев