Безопасност на движението по пътищата

pixabay.com
18.07.2024 / 12:03

СЪОБЩЕНИЕ

 

Във връзка със зачестили случаи на движение с висока скорост на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства и скейт бордове, управлявани от малолетни и непълнолетни лица, навлизането им по пешеходни зони и инциденти с пострадали лица информирам всички ученици от ОУ „Елисавета Багряна“ – Сливен и техните родители, че служители на РУ – Сливен и охранители от „Общинска охрана и СОТ“ – Сливен провеждат ежедневни обходи и санкционират нарушителите.

За преустановяване на тези случаи и с цел превантивно въздействие напомням:

1. За забраната за навлизане на пътни превозни средства по пешеходните зони и градските паркове.

2. За начинът на управлението им по пътищата, отворени за обществено ползване, съгласно разпоредбите на Наредба за обществения ред на територията на Община Сливен и Закона за движение по пътищата:

В чл. 9 и чл. 49а от Наредба за обществения ред на територията на Община Сливен е регламентирана забраната за движение на двуколесни пътни превозни средства /велосипеди/ и индивидуално електрическо превозно средство по пешеходните зони /бул. Цар Освободител/, градски градини и площади. При констатирани нарушения се съставя акт за установено административно нарушение /АУАН/ и превозното средство се изземва като доказателство. За нарушения, извършени от лица до 16 годишна възраст, съгласно ЗАНН акт се съставя на родителя, настойника или друго лице, отговарящо за детето.

В чл. 80а, ал. 1 от ЗДвП са регламентирани задълженията на водача на индивидуално електрическо превозно средство, като по-важните са: да движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение и да ползва каска, ако е на възраст до 18 години.

В чл. 80а, ал. 2 от ЗДвП са изброени забраните за водача на индивидуално електрическо превозно средство, като по-важните са: забрана за превозване на други лица, забрана да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно превозно средство и забрана да управлява превозното средство по площи, предназначени само за пешеходци.

Въведена е минимална възраст за водачите на индивидуално електрическо превозно средство: шестнадесетгодишните водачи могат да го управляват по велосипедната инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, а водачите навършили четиринадесет години – само по велосипедните алеи.

 

ВЕЛИЧКА ХРИСТОВА

ДИРЕКТОР

 
 

Copyright © 2008-2024 Основно училище "Елисавета Багряна" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев